посвета на Падот на Византија [Критика 005]

ОД ДРУГАТА СТРАНА посвета на Падот на Византија | Критика 005   Тело-наука Совршена | 1000 години темнина Мизар | Ноќ над Југославија Galatheia | Истите луѓе Ti | Истата состојба Новоградска | Коњаници SUSIJAT | Не ми треба никој Foolish Green | Кога ноќта станува ден Millko | Нечија амбиција PMG Kolektiv | Почеток и крај […]

WⒶrking Class [Критика 036]

1 Ombra Mai Fu 03:22 2 Los Picaros 04:32 3 WⒶrking Class 06:12 4 Attack Decay Sustain Release 04:46 5 Depression 04:19 6 Never Dry 03:24 7 Never Dry (прва верзија) 03:21 8 Жими све душава на две 04:08 9 Fuck The Police / со Дејан Лилиќ 01:53 10 Парите се брука  / со Дејан Лилиќ 05:25 11 Let […]

Ashes to ashes EP [Критика 032]

1 Ashes to ashes 04:24 1980 David Bowie / 1994 Plastikman / 2017 Срѓан Јаниќијевиќ Снимено и продуцирано од Срѓан Јаниќијевиќ во p@gan studio 2 Erotica 02:05 1992 Madonna / 2012 Срѓан Јаниќијевиќ Снимено и продуцирано од Срѓан Јаниќијевиќ во p@gan studio 3 Ombra mai fu 03:22 1738 George Frideric Handel / 2003 Срѓан Јаниќијевиќ, Надежда Рубен Снимено во живо од Срѓан Јаниќијевиќ […]

“Света вода” [Критика 001]

  Распнати сме меѓу два света, тој на живите и тој нечујниот. Никој од нас всушност не знае кој е повистинитиот. Пред некое време се пријавив за мисијата на Марс која што треба да се случи некаде околу 2020-та година. Ќе чекам, има надеж, мора некако да се преживее до тогаш, не е проблем да […]

24 прашања за Тошо Филиповски / АП(о)ТЕКА

Продавниците за плочи отсекогаш биле храмови на музиката, кажал некој и не згрешил во тврдењето кое во новиот милениум беше сериозно загрозено со појавата на дигиталните носачи на звук – компакт дисковите, mp3-те и стриминг сервисите. Користењето и продажбата на винилните плочи последните години бележи благ пораст, што поради незаменливиот ритуал на аудиовизуелното доживување, што поради камбек на […]

фељтон, прв дел

Критика ексклузивно ви претставува делови од книгата „Грамофонот како метаинструмент: од механичка репродукција до ремикс култура“ на Вангел Ноневски (во издание на Аксиома, 2014) во 3 продолженија.       Увод    Векот е дете што со камчиња си игра: царство детско! Хераклит   Хомер Симпсон [Homer Simpson], главниот јунак во популарната анимирана серија Симпсонови [The […]