Политика

Како еден од првите регистрирани, но и најпребирливи фанови на Bernays Propaganda, можам да изразам големо задоволство од звукот и содржината на нивниот четврти по ред албум Политика. За бенд кој толку често посочува дека ставот им е поважен од музиката, ова е поприлично музички ориентиран албум. Не само како добри песни, туку и како […]

24 прашања за Тошо Филиповски / АП(о)ТЕКА

Продавниците за плочи отсекогаш биле храмови на музиката, кажал некој и не згрешил во тврдењето кое во новиот милениум беше сериозно загрозено со појавата на дигиталните носачи на звук – компакт дисковите, mp3-те и стриминг сервисите. Користењето и продажбата на винилните плочи последните години бележи благ пораст, што поради незаменливиот ритуал на аудиовизуелното доживување, што поради камбек на […]

05-25-62-2017MK

ПИСМО ДО ТЕБЕ Господине Лукас. Навистина се противам на вашата најнова одлука да ја зголемите мојата плата. Руди веќе неколку дена не јаде, постојано гледа низ прозорот, како да сите бродови му потонале. Госпоѓата Вера е добра, непрестано ме задева и мислам дека еден ден ќе напишам мала комична новела во нејзина чест. Како да […]

Szene, Виена

Навистина е многу тешко да се напише рецензија за нешто со кое сте емоционално силно поврзани. Пред неколку децении тврдев дека групата не е обичен рок состав и дека и треба научен пристап. Сè уште мислам така. Отсекогаш изгледаше дека Killing Joke се на едно поинакво ниво, бидејќи тие се занимаваат со некои од најосновните политички, економски, филозофски и […]

Заврши Cinedays, филмски фестивал на Европски филм. Седнувам да напишам нешто за изборот на филмовите што ги гледав како фестивалска добронамерничка, не новинарка, и се прашувам, а кој ќе чита? Во меѓувреме, додека трае фестивалот, многу малку објави. Најави за фестивалот, најави за некои филмови, неколку интервјуа со директорот, еден разговор со романскиот режисер Kristi Puiu, […]

интервју со Александар Драгаш, последниот рок критичар

Од појавата на рокенролот, во најшироката смисла на зборот, паралелно му се приклучи и музичката критика, давајќи му вредносен суд, анализа и евалуација на предностите и мааните на музичкото дело. Критиката некогаш претставуваше посакувана состојба, денес е помалку или повеќе професија во изумирање. За музичката критика денес и некогаш, враќањето на винилите, победата на стримингот, масовната конзумеристичка публика, спрегата […]

Стереотип

Првата асоцијација кога ќе ви кажат Струмица, веројатно ќе биде нешто околу македонска политика, ендемичните називи за најдобриот зеленчуков пар – „чушки и френки“ или нешто сосема трето. Во таа категорија, спаѓаат токму момците Дивизија, кои ако сте хип хоп фан, почитувач на алтернативен музички израз, оправдано би требало да ви бидат прва асоцијација кога […]

интервју со Владо Манчевски, Lost Degeneros

фотографии: Зден   Кои се тие Лост Дегенерос? Лост Дегенерос е еден дамнешен концепт, пластична група на артисти и љубители на музиката. Ја оформив заедно со Христо Поп Дучев во својство на пијанист и вокалист, Влатче Киборг, Светлана Камџијаш, Душан Вељановски, на последниот настап со мене се Хинки Мигдал на полимуг и младиот гитарски суптилен […]

„Зеро“ е создадено ex nihilo или од „нула“. Затоа и повторно, и повторно се враќа и воскреснува, бидејќи она што не постои, не може да се уништи, без оглед на тоа, колку ние самите, членовите и симпатизерите на „Зеро“ или, пак, неговите непријатели се труделе да го деконструираат и да го снема. Но, тоа што […]

интервју со Saul Williams

Сол Вилиамс доаѓа од Њу Јорк, но и од многу други места. Го претставуваат како рапер, но тој е и многу други нешта. Заради видот на работите што го интересират и ги прави – човекот има ептен осет за културниот релативизам низ чија призма гледаме многу проблеми денес, па така, со својот начин на изразување, […]

Load More