режија: Том Форд

Филмот кој минатиот септември се закити со „Гран жири прајз“ на Венециската Мостра, илити втората награда по вредност веднаш зад „Златниот лав“ кој Милчо Манчевски го „лапна“ во далечната 1994 година, и покрај неколкумесечната дистанца оттогаш, сепак е вреден за внимание. Но не само поради тоа, туку пред сè поради неговата исклучителност и повеќеслојност, чија […]

режија: Андреј Кончаловски

Човекот познат како „постариот брат на Никита Михалков“ пред сè поради подобрата позиционираност на помладиот филмаџија (а веројатно и поради Оскарот за Изгорени од сонцето во фаталната 1994 година за Милчо Манчевски, и македонската кинематографија во целост), во своите доцни и зрели години ги сними своите најдобри дела во кариерата. Неговиот животен пат е прилично шаренолик, […]

Kenny Dixon Jr. – познат како Moodymann е најенигматичниот и можеби најуспешниот house продуцент од Детроит! Неговиот уникатен избор на семплови и инструменти ја прави неговата музика различна од традиционалниот house звук. Дел од материјалот кој го продуцира може да се окарактеризира како „slow and moody“, но огромен дел и како “up beat and energetic”. […]

Читајќи го „Тумач фотографија“ од Зоран Живковиќ

Најубавата работа поврзана со книгите или со уметноста, воопшто, ми е мигот кога ќе сфатам дека авторот/уметникот си игра со читателот, на еден луциден и паметен начин. Тогаш сакам да сум дел од таа игра и го прифаќам предизвикот од авторот. Како мало дете што открива нова игра, а попатно ги учи правилата, со нетрпелливост […]

Songs about books and flowers [Критика 012 реиздание]

1 Natural Grace [03:30] 2 The Rape [04:53] 3 Bottom’s Dream [05:52] 4 The Sick Rose [05:32] 5 Marina [03:52] 6 Suicide [04:07] 7 Spirit Of The Age [04:10] 8 Confusion Time [04:41] 9 Interstellar Overdrive [13:08] Александар Лазаревски – гитара, вокал Михајло Илиќ – бас Серџо Стојковски – тапани Симено и продуцирано од Влатко Каевски во Cyber Space studio / Скопје, од 29-ти април […]

Pop chkart [Критика 011 реиздание]

1 Ugly children from ugly parents [06:02] 2 From Mickey Mouse state (trad.) [04:04] 3 Jig [04:47] 4 Electric air [06:59] 5 I’m a dream [06:02] 6 Don’t do it [04:15] 7 Amrak [13:02] Don’t! Who? One. на овој албум се Рубин Кантар и Горан Апостолоски Снимено во студио „Точак“ април 1994 Продуценти: Don’t! Who? One. […]

Higherground

Додека во пролетта 1997, во екот на големите студентски и средношколски протести на улиците се протестираше против употреба на јазик, сплетот на околности сакаше во исто време, во едно мало студио во хаусторот на една зграда во скопскиот Капиштец да започне снимањето на еден од најпотценетите протестантски музички остварувања во поновата историја на нашата нова […]

посвета на Падот на Византија [Критика 005]

ОД ДРУГАТА СТРАНА посвета на Падот на Византија | Критика 005   Тело-наука Совршена | 1000 години темнина Мизар | Ноќ над Југославија Galatheia | Истите луѓе Ti | Истата состојба Новоградска | Коњаници SUSIJAT | Не ми треба никој Foolish Green | Кога ноќта станува ден Millko | Нечија амбиција PMG Kolektiv | Почеток и крај […]

реиздание [Критика 004]

во сеќавање на Дејан Аргировски Ушко 1968 – 1994   14 песни за Ушко дигитално реиздание [2015 Критика 004] 1995, CD003 дискографската работилница ТРОТ   1. Гино де Гаги и нивните страсти „Живеам умирам“ демо, 2. мај 1984 / Дејан Аргировски, Драган Гиновски, Марјан Бојаџиев 2. Архангел „Исус“ демо, февруари 1989 / Дејан Аргировски, Драган […]

чекор прв / реиздание [Критика 002]

Македонски документ, чекор прв дигитално реиздание [Критика 002] 1994, CD001 дискографската работилница ТРОТ     1. Падот на Византија „Пак истата состојба“ мај 1985 / Горан Трајкоски, Зоран Дабиќ, Шпенд Ибрахим, Сами Ибрахим 2. Бадмингтонс „Сите обични луѓе“ мај 1984 / Владимир Петровски Картер, Дејан Шкартов, Борис Георгиев 3. Анастасија „Давидова харфа“ април 1990 / […]

Load More