Големото враќање на Kiborg

2 декември 2017 МКЦ 21:00

[ ]

Фестивалот Таксират го најавува големото враќање на сцена на еден од најкултните македонски состави од 90-те, сајберпанк пионерите Kiborg, кои по 20 години ќе го имаат својот прв настап на шоукејс ПИН музичката конференција на 2 декември во Младинскиот културен центар во Скопје.

KFKiborg започнува кон крајот на минатиот век, летото 1995 во Скопје. Многу луѓе минуваат низ бендот, но поради раната фаза на трансплантација, се појавија проблеми со инфекции, отфрлање на делови и силни воспаленија. По многу жртви, конечната постава беше дефинирана. Направија неколку свирки, фестивали и се разбира, последнато шоу во ’96 со Young Gods, кое им обезбеди место во музичката историја. Во 1996 година издаваат лимитирана касета со 6 песни.

По 20 години, истите членови повторно се собраа за да продолжат со својот изворен cyberpunk, да проповедаат малку и да се забавуваат. Kiborg се: Дарко Јаневски – вокали, Перо Стефановски – гитара, Горан Атанасов – тапани, Влад Каевски – клавијатури.
Три билборди надвор од Ебинг, Мисури
режија: Martin McDonagh

20.01.2018

Тргнувајќи од славниот цитат на Маршал МекЛуан, „Медиумот е порака“, сценаристот и режисер Мартин МекДона во своето ново остварување „Три билборди надвор од Ебинг, Мисури“, ...

Холивудска приказна: Star wars, прости!

09.01.2018

Четириесет години по премиерата на првиот филм, односно, четвртата епизода од сагата „Војна на ѕвездите“ на Џорџ Лукас, и нешто помалку години од почетокот на ...