АКТО акција: Повик за учество на АКТО Работилница на Грамофони

[ ]

Ако имаш 16-21 година, живееш во или околу Битола, имаш 5 омилени светски музички автори, 4 омилени светски DJ-и, 3 омилени македонски DJ-и, најмалку 2 обиди да си го презентираш својот музички талент пред публика, склопи 1 микс со времетраење 20-30 минути со најмалку 4 различни траки/песни/композиции и испрати го на akto.muzika@gmail.com, заедно со кратко био за себе. Повикот трае до 23 август до 23.59 часот, а тричлена комисија ќе ги преслуша и прегледа пристигнатите апликации и во рок од 7 дена ќе избере 2 момци и 2 девојки кои ќе бидат дел од Работилница за „вртење“ плочи на грамофони, во склоп на овогодинешниот АКТО Фестивал за современа уметност на 1 септември во Битола.

PUA2017

Работилницата ќе ја води Нино Делиниколов (DJ Flooder), a учесниците ќе имаат и официјално претставување на стекнатите вештини од работилницата во склоп на музичката програма Акто Музика

Техниката на комбинирање на музички ритми, мелодии, стилови и правци токму на плочи бил и сè уште е предизвик со децении наназад. Последниве 15-ина години дигиталните носачи на звук и пристапноста на музиката во било кое време на наједноставни и секому достапни уреди, апликации и програми, придонесе сè помалку музички вљубеници да го презентираат својот музички избор токму преку 2 или повеќе грамофони, до граници на раритет. Од друга страна, винилот како носач на звук, последниве години се враќа на голема врата, во сите музички стилови и правци. Процесот на продукција и технологијата наметнуваат брз чекор кон враќање на еден од првите начини на издавање, промоција и слушање на музика. Токму поради тоа, Акто Фестивал годинава презема акција за приближување на грамофонот, плочите и миксањето музика на винил, на помладите вљубеници во современите електронски музички форми.

Have you tried love for change?

04.06.2018

Тумороид… Што претставува тумороидот? Некаква надеж? Проекција на нечие тело во иднината или тоа е едноставно слеп патник што присуствува на скопска свадба? (забрането ми ...

Политиката како дијалог на глуви или лоши судбински проценки
кон „Брегот на Утопија“ Бродолом

04.06.2018

Кон вториот дел од трилогијата на Том Стопард „Брегот на Утопија“ (Бродолом); режија: Алексеј Бородин, улоги: Илја Исаев, Денис Шведов, Нели Уварова, Алексеј Мјасников, Евгениј ...