4 EP изданија на македонски артисти на AMPEFF

[ ]

Самоиздавачката куќа AMPEFF, специјализирана за издавање музика во експерименталниот и амбиентален спектар на звуци во периодот помеѓу август и ноември годинава реализираше повеќе изданија на македонски амбиентално-експериментални проекти – “Sound_00 & Lefterna”, “Meissa Ionis”, “Amplidyne Effect & Toni Dimitrov”, како и најновотo издание на “Niskogradba”.

 

sound_00_lefterna-collab-18-4Sound_00 + lefterna – collab 18 
После серии од колаборативни публикации на бројни експериментални издавачки куќи, дуото од Тони Димитров (Sound_00) и Бобан Ристевски (Lefterna) го наоѓаат своето 18-то концептуално колаборативно издание на AMPEFF Records. “Collab 18” е длабоко амбиентално размислување и истражување во експерименталната сфера, погодено за длабоки медитативни сесии.

 

Contemplate-Transport4Meissa Ionis – Contemplate Transport Logistics 
Следно од серијата на изданија под страничниот проект на Amplidyne Effect е четвртото изданието на Meissa Ionis со наслов “Contemplate Transport Logistics”. Звукот на Meissa Ionis е длабоко експериментирање под влијанија на “hard style” звукот. Снимен на различни импровизациски сесии во предиодот од 2014 до 2017 година, “Contemplate Transport Logistics” не е ни поразличен од останатите изданија, а како целина е еден експеримент со влијанија од hard-techno, tribal, avant-garde и post-rock звуци.

 

AmplidyneToni4Amplidyne Effect & Toni Dimitrov – ToBeContinued… Live 2017
Првиот официјален колаборативен материјал во живо помеѓу Amplidyne Effect (Мартин Георгиевски) и Тони Димитров e издаден како двојно издание за Post Global Recordings и AMPEFF. Снимен е за реномираниот интернационален фестивал “ToBeContinued… 2017”, кој беше одржан на денот за борбата против туберкулоза на 24-ти март годинава. Преку интернет стриминг, учествуваа бројни музичари и бендови од целиот свет, како “Jerusalem in My Heart”, “Alexander Balanescu”, “Simon Coates”, “Cluster Ensemble”, “EEL SLAP!” и други. После неколку соло настапи на претходните години за “TBC”, ова е првпат Тони и Мартин да настапуваат заеднички во живо за овој настан. Звукот на изданието е зачинет со lo-fi естетика, како и амбиентални пејсажи и теренски снимки.

 

Niskogradba-Perpetual-Goodbye4Niskogradba – Perpetual Goodbye
По двете изданија годинава – “Rainmaker EP” за Шарла и “Memories” за AMPEFF, Нискоградба се враќа со неговото трето изданије за 2017-та, повторно за AMPEFF Recordings. “Perpetual Goodbye” е вистински “Café Del Mar” звук за духови. Реконтекстуализирани и манипулирани звуци на џез и поп хитовите од претходната ера, Нискоградба ја истражува топографијата на местото кадешто слушателот станува едно со музиката, паѓајки спирално во вртлог на репетиција и секогаш барајќи ја бесконечната јамка.

 

 

Have you tried love for change?

04.06.2018

Тумороид… Што претставува тумороидот? Некаква надеж? Проекција на нечие тело во иднината или тоа е едноставно слеп патник што присуствува на скопска свадба? (забрането ми ...

Политиката како дијалог на глуви или лоши судбински проценки
кон „Брегот на Утопија“ Бродолом

04.06.2018

Кон вториот дел од трилогијата на Том Стопард „Брегот на Утопија“ (Бродолом); режија: Алексеј Бородин, улоги: Илја Исаев, Денис Шведов, Нели Уварова, Алексеј Мјасников, Евгениј ...