Frontal Cortex

Ignorance And Knowledge [Критика 046]

[ ]

FC-IAK-K

1 Stop The Time 3:11
2 Micromegas 2:11
3 Starry-Eyed Girl 5:20
4 Wonderland 5:30
5 In The Lion’s Mouth 3:39
6 Wild West 4:57
7 Youngsters 4:56
8 Out Of This Cage 3:45
9 Bodyguard 3:45
10 Run Through The Wood 7:00

Frontal Cortex се Стојанчо Арнаудоски на тапани и флаута, Никола Јолески на бас, Соња Јолеска на вокали, Никола Ѓорѓиев на гитара и клавијатури и Анатоли Арнаудоски на гитара.

Снимено во Тра ла ла студио во Скопје во 1997 од Мите Димовски. Продуцент: Мите Димовски.

Специјални гости на Stop The Time и Wild West – Владан Дробицки на тромбон и Васко Бојаџиев на алт саксофон и Ѓоко Серафимовски на клавијатури на Starry-Eyed Girl и Youngsters.

Сите текстови ги напиша Соња Јолеска.

Фотографија: Димитар Јовчески
Лого дизајн: Христина Патчева
Идеја за обвивка: Соња Јолеска

 

„… Конфликтот помеѓу знаењето и незнаењето е вечен и секогаш присутен, нејверојатно бидејќи човекот е толку несовршено живо суштество. Неговата еволуција сè уште не е завршена, иако научниците го тврдат спротивното, (таа) никогаш не го постигнала последното ниво на самосвесноста и себепрепознанието; раката на човештвото, раката на надежта, стои отсекогаш испружена, секогаш во потрага по совршенството и апсолутното, идеја стара колку и човештвото. Невиноста и искуството како циклус е работа на мистификација и демистификација. Идентитетот на „знаењето“ никогаш не е целосно претставен и никогаш на време. Како човекот да ја постигне таа совршена хармонија помеѓу „кога“, „како“ и „зошто“, тоа е најголемата мистерија. Демистификацијата се крие во универзалната мисла, дека индивидуалното искуство на знаењето и (не)знаењето се изедначува (обопштува) кога е споредено со општото (заедничко) искуство, светското искуство на човештвото во целост… универзално како што музиката може само да биде.“ Соња Јолеска

 

1997 Макфест 0013 CD | 2018 Критика 046 digital

п р е з е м и  с л о б о д н о


13.07.2018

Рускиот академско-младински театар од Москва, улоги: Илја Исаев, Денис Шведов, Андреј Сипин, Рамилја Искандер, Александар Доронин   Третиот дел од оваа епохална сага на Том ...

11.07.2018

Оној кој го читал Господинов, го сака Господинов. Оној кој ја читал неговата „Физика на тагата”, е вљубен во романот. Оној кој ја гледал „Физика ...