Get Out

режија: Jordan Peele

Обожавам кога некој хорор филм ќе ме начека неспремен и ќе ми удри заушка. За мене реперот за хорор заушки беше и останува Roman Polanski. Во неговата апартманска трилогија (Repulsion, Rosemary’s Baby и Tenant) никогаш не знаеш кога ќе се смееш, кога ќе се депримираш, а кога ќе се заледиш од страв. Get Out го копира стилот на Polanski, но заушката што ја удира е со уникатна северноамериканска фалца.

GO

Chris (Daniel Kaluuya) е фотограф кој ветува, од скоро вљубен во шармантната Rose (Allison Williams). Двајцата се подготвуваат да заминат на викенд кај родителите на Rose, но на Chris му е малку непријатно што Rose сè уште им нема кажано дека дечко ѝ е црнец. Кога ќе стигнат таму, нелагодноста почнува да расте. Братот на Rose кога е пијан има црнечки фетиш, татко ѝ ужива да зборува за црн(ечк)и работи, а мајка ѝ (Catherine Keener во уште едно оригинално издание) сака да го хипнотизира Chris.

Работите ќе станат многу понелагодни кога низ куќата ќе почнат да дефилираат и други, навидум либерални белци, кои се трудат да го видат светот низ очите на Афроамериканец, но и црнци во кои Chris не успева да најде сродна душа. До крајот на филмот режисерот и сценарист Jordan Peele (кому ова му е прв филм после успешна кариера како комичар) ќе успее да го разоткрие расизмот и во Chris, и во фамилијата на Rose, па дури и во самите нас.

Најдобрите хорор филмови често содржат силен социјален коментар. Да, драми како Moonlight можат да играат на расната карта и да освојат награди оти разбиваат стереотипи и табуа. Но по пат картата губи на свежина, оти најчесто е избледена копија од некој постар (и подобар) шпил. Кога филм како Get Out ќе почне да игра на таа карта, тогаш бидете сигурни дека картата ќе биде скината, згазена, запалена, и потоа повторно извадена цела и неизвалкана, најчесто од зад увото на некој добронамерен но наивен антирасист.

Кантар МК
20.07.2017

Пред некој ден во Сули ан домашните филмофили имаа можност на големото платно да го гледаат убедливо најдобриот европски филм за минатата 2016 година, „Тони ...

Chick Corea Elektric Band - концерт за паметење!

03.07.2017

Одлична, виртуозна свирка, убава музика, многу енергија на сцена, насмеани лица од другата страна на подиумот, врвно озвучување… Ова се првичните реакции за концертот на ...