Sonny Rollins

Road Shows Vol.2

Се чувствувам непријатно, некомпетентно и на крајот на краиштата неблагодарно да коментирам, а камо ли да пишувам за било каква музика отсвирена од една џез и музичка величина каква што претставува легендарниот Sonny Rollins.

Затоа и нема да го направам тоа.

Но, ќе набројам само 10 причини зошто треба веднаш да го симнете и слушате овој албум:

  1. Најголем дел од албумот е снимен во живо во 2010та, на 80-иот роденден на Sonny Rollins;
  2. Човекот свири како да има 30 години;
  3. Екипата со која свири е interstellar, и брои гиганти како Ornette Coleman, Jim Hall, Christian McBride, Roy Hargrove, Bob Cranshaw и Roy Haynes;
  4. На песната “Sonnymoon for Two” се запишува во историјата првиот заеднички настап на остроумните Rollins и Coleman заедно, а дваесет минутната изведба е и повеќе од историска;
  5. Coleman ја прифатил поканата за настап, само половина час пред концертот и свирел на позајмен инструмент, при што на снимката е јасно дека има мали технички проблеми, кои до толку не пречат што дури прават и посебен штимунг;
  6. Далеку од совршени и многу валкани, сите изведби на албумов се моќни и возбудливи сведоци на еден момент и присуство, до коска;
  7. Музичарите свират како да не знаат дека некој ги снима и иако мелодиите се добро познати, вријат од спонтаност и живот;
  8. Тоновите на Sonny Rollins, кои некогаш звучеле многу остро и динамично, сега се истите но со поголема доза на сигурност и специфична емоција. Истото важи и за генијалниот начин на кој во повеќе наврати влетува со фрази од различни песни во своите сола;
  9. Секогаш е добредојдена дозата на оптимизам и охрабрување која се чувствува кога слушаш стари изнемоштени дедовци кои преку инструментите имаат единствена можност за младост и сила да си играат како дечиња;
  10. Ако ништо друго, ќе слушнете феноменални изведби на безвременски џез стандарди од Ellington, Gershwin, Strayhorn итн.

Задоволството ви го оставам тука.

Уживајте!

Have you tried love for change?

04.06.2018

Тумороид… Што претставува тумороидот? Некаква надеж? Проекција на нечие тело во иднината или тоа е едноставно слеп патник што присуствува на скопска свадба? (забрането ми ...

Политиката како дијалог на глуви или лоши судбински проценки
кон „Брегот на Утопија“ Бродолом

04.06.2018

Кон вториот дел од трилогијата на Том Стопард „Брегот на Утопија“ (Бродолом); режија: Алексеј Бородин, улоги: Илја Исаев, Денис Шведов, Нели Уварова, Алексеј Мјасников, Евгениј ...