Sex and Broadcasting | Документарец за WFMU

[ 2014 ]

Американска приказна за животот, слободата и независното радио

Конечно – првиот документарен филм за култната радио станица WFMUfreeform радиото кое започна како мало студентско радио на колеџот Упсала во 50-тите, а кое по банкротирањето на овој колеџ во 1995 година беше откупено од вработените, слушателите и управителите, и продолжи да работи израснувајќи во светски позната радио станица. WFMU зрачи на 91.1 Mhz FM во Jersey City, NJ, а армијата слушатели низ светот го слушаат преку неговата веб-страница. Слушателите имаат речиси религиозен култ кон своето омилено радио, па така секоја година донираат средства за одржување на станицата во живот. Годишните маратони за донирање и саеми на плочи се главен извор за финансирање на ова радио, и настани кои слушателите со нетрпение ги очекуваат. И покрај растечките годишни трошоци, WFMU секоја година успева да собере доволно средства не само за да се одржи во етерот, туку и да ја одржи својата импресивна колекција на плочи, на која сигурно дури и Zero Freitas гледа со восхит. На ова некомерцијално freeform радио, каде ви се чини природно кога по Metal Angels ќе ги чуете Los Lobos, и каде никогаш не знаете каква музика ќе чуете следно, единствено нешто што сигурно знаете е дека радиото нема реклами.

Документарецот “Sex and Broadcasting” режиран од Tim K. Smith беше премиерно прикажан на овогодинешниот Doc NYC. Оние кои го виделе велат дека во него нема ни С од секс, но има нешто за што слушателите на ова радио би се согласиле дека e исто толку добро – многу WFMU оригинални снимки од настапите во живо, импресивна архива на плочи, средбите со слушателите, изјавите на и оние за сега веќе култниот менаџер и DJ на WFMU – Ken Freedman… Се чини дека може да очекуваме реален, срцепарателен приказ на донкихотската борба на WFMU да опстои како самостојна, некомерцијална и независна радио станица поддржана од слушателите наспроти притисоците од силната музичка индустрија, комерцијалните радија и оние кои ја штитат комерцијализацијата и програмското насочување на слушателскиот вкус и се обидуваат да им ја сокријат добрата музика. Затоа е тука WFMU, да остане уште долго во етерот и да ја пре тставува музиката на светот.

 

13.07.2018

Рускиот академско-младински театар од Москва, улоги: Илја Исаев, Денис Шведов, Андреј Сипин, Рамилја Искандер, Александар Доронин   Третиот дел од оваа епохална сага на Том ...

11.07.2018

Оној кој го читал Господинов, го сака Господинов. Оној кој ја читал неговата „Физика на тагата”, е вљубен во романот. Оној кој ја гледал „Физика ...