Импровизација ја доведува музиката на повисоко ниво
интервју со Darkwood dub | 29.1.2000

27.01.2016

Кога судбината рече дека Darkwood dub ќе дојдат на концерт на 29-ти јануари 2000-та во Младинскиот културен центар во Скопје, знаев дека моето двомесечно исчекување ...

Апстрактни, а реални „до коска“
Безбели апстраклије

18.11.2015

Теферич панк бендот од Сараево Безбели апстраклије, настанал како желба да се создаваат чисти мераклиски песни, а го сочинуваат вокалот и гитарист Харис Љумановиќ познат како Турбо ...

02.10.2015

  Кои се Tajçido и за што се застапуваат? Tajçido е бенд од Албанија кој се оформи пред само две години, но поединечно се обидувавме многу ...

Мис Слобода е излив на фрустрации, тага и надеж
Интервју со Телемама

21.09.2015

Во месец јуни во издание на Ако никој не свири се појави Мис Слобода, албумот првенец на Драгана Заревска, девојката која се потпишува како Телемама. ...

Продолжуваме таму каде што застанавме
интервју со Сашо Кленкоски | Телонаука Совршена

26.08.2015

По долги 30 години, Телонаука Совршена настапи за првпат во својата родна Струга, на 25-ти јули на Дримon фестивалот. Беше тоа уникатна прилика да се види и ...

Луѓето почнаа да прават селфија во Аушвиц
Интервју со Howie Reeve

14.08.2015

Тој е симпатичен Шкотланѓанец кој последниве 30 години постојано свири музика. Во последно време настапува сам, свирејќи акустичен бас и пеејќи. На 11 септември излегува ...

Се обидувам да создадам музичко искуство кое не го замислувам со чепови за уши
Интервју со Michael Gira / Swans

14.07.2015

Swans конечно по 30-ина години пристигнаа во Скопје за првпат да и се претстават на публиката која долго ги очекуваше. Во густата агенда на Michael ...

Креираме рамки кои незибежно тежнеат кон самогетоизација
Интервју со Реља Бобиќ

04.06.2015

За музиката и уметноста, независната сцена, успесите и падовите, гетоизацијата и медиумите, новата иницијатива +++ – за Критика зборува Реља Бобиќ, промотер, продуцент, радиски автор, ...

Сакаме да правиме што е можно повеќе музика
Интервју со Chris Slorach, METZ

03.06.2015

METZ се наши луѓе и тоа ни беше јасно уште од моментот кога до нас пристигна првата вест за постоењето на бендот. Деби албумот сѐ ...

100% работа, 100% талент и 100% среќа
Интервју со Бојан Слачала | Artan Lili, Stuttgart Online

01.06.2015

На работниот состанок на Здраво Млади и Критика.мк пред некое време било решено дека токму јас треба да го направам интервјуто со фронтменот на Artan ...

Сакаме да мислиме и да играме во исто време
Интервју со Vincent Bertholet / Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp

28.05.2015

За маримба, дадаизмот и Африка, за банкарите и уметниците, за мислењето и играњето, за Швајцарија и Македонија позборувавме со Vincent Bertholet, гитаристот на Orchestre Tout ...

Уметниците носат општествена одговорност
Интервју со Lepi Xhoni на Канал 103

27.05.2015

21 мај 2015, 15 часот. Вие сте на брановите на Канал 103. Ја слушнавме Среќа од Lepi Xhoni, нумера поместена на Песни EP од 2013-та годнина, ...

Врева како простор на срцето
На проаѓање… со Иван Шчапец од Vlasta Popić

26.05.2015

Бевте тинејџери кога го формиравте бендот. Што ве натера да го направите тоа во еден мал град? Сé беше сосема интуитивно. Ја сакавме музиката, сакавме да ...

Се трудам работите да ги правам едноставно
Интервју со Mike Watt

03.05.2015

Брат Watt, подготвени сме за интервју. Да го направиме, брат Васко, не брзам никаде. Одлично. Би сакал да направам малку поинакво интервју, бидејќи најверојатно сите те ...

Мојата генерација се избори за победа
Интервју со Марко Greyhound

15.04.2015

Марко е едно од „новите“ скопски „деца“. Еден од оние кои додека ги жалиме дека се родени и живеат во лошо време и дека немаат ...

За индивидуалноста и достоинството
Интервју со Алисон Клејман

26.03.2015

Фото: Андреа Чу, Моник Волшлагер, Тед Алкорн   Документарецот насловен „Аи ВеиВеи: Не жалам“, на американската независна новинарка и режисерка, Алисон Клејмен, е еден од ...

Враќање кон аналогното
Frank Bretschneider интервју

24.03.2015

Се сретнавме со Френк во театарот HAU, за време на концертите на Transmediale фестивалот. Го договоривме интервјуто за наредните денови, да разговараме настрана од бучавата ...

23.02.2015

По долги 35 години, The Pop Group денес издаваат нов албум – Citizen Zombie. За почетоците, за панкот, Бристол, за тедибојс бандите, класните разлики,  инженерите во BBC, дигиталните кафези, зомбификацијата ...