EXIT, фестивал кој ве одржува млади и слободни

18.08.2015

Бевме на EXIT кој оваа година го славеше 15- от роденден. По што се разликува EXIT од останатите фестивали и зошто треба да се посети? ...

15.08.2015

Во периодот од 3 до 5 август во Шибеник се одржа второто издание на фестивалот Супер Ухо. Овојпат на сосема поинаква локација од минатата година  ...

Голготата на пијаното Бехштејн М#9Л

05.07.2015

Др. Артан  Кларк е карактер кој што пристигнува од иднината,  тој е вработен во центарот на истражувачкиот совет на Евроарабија. Еден од најмоќните континенти на ...

11.06.2015

Новиот милениум започна со сосема свеж звук и пристап или она што во тоа време го карактеризиравме преку квалификативот microsound. Оттогаш помина декада и половина ...

Екстремно машки

05.06.2015

[Насловна фотографија – од учебникот по Граѓанско образование на Костовска, Угриновски и Василески / 2010]   Покрај тоа што е процес во кој се стекнуваат ...

08.03.2015

Застапувајќи се за родова еднаквост и подобрување на положбата на жените, наместо само упатување на 8-мо мартовска честитка за Меѓународниот ден за правата на жената, ...

22.02.2015

Годината е 1984. На топ-листите царуваат Принс, Мајкл Џексон, Мадона и Брус Спрингстин. Леонард Коен и неговиот тогашен продуцент Џон Лисауер го снимаат „Various Positions“. ...

Грамофонот како метаинструмент: од механичка репродукција до ремикс култура
фељтон, петти дел

19.02.2015

Чарлс Мудеде  Грамофонот*   Обичниот говор нека си оди, зашто ситуацијата се промени. Сè што натаму ќе се каже треба да се прераскаже. [Common talk ...

14.02.2015

Пред многу, многу години (така обично почнуваат приказните, а ова е една приказна за театарот, па редно е така и да започне), човекот својата потреба ...

Грамофонот како метаинструмент: од механичка репродукција до ремикс култура
фељтон, четврт дел

09.02.2015

Критика ексклузивно ви претставува делови од зборникот „Грамофонот како метаинструмент: од механичка репродукција до ремикс култура“ преведен и уреден од Вангел Ноневски (во издание на ...

08.02.2015

Повторувањето на едни исти композициони техники од шеесеттите години на минатиот век па наваму несомнено ја втурна современата (академска) музика во маѓепсан круг – триумф ...

Грамофонот како метаинструмент: од механичка репродукција до ремикс култура
фељтон, трет дел

04.02.2015

„Копање“ низ културните координати   Според некои сведоштва, DJ-ите и продуцентите поминуваат, ако не повеќе, тогаш барем приближно подеднакво исто време во музичко студио, колку ...

29.01.2015

Во последнава декада, речиси немало други промени кои повеќе ја раздрмаа јавноста отколку овие наводни реформи за високото образование. Начинот на кој тие започнаа, со една ...

Грамофонот како метаинструмент: од механичка репродукција до ремикс култура
фељтон, втор дел

24.01.2015

DJ-от како ремикс манипулатор на значењето   Иако дадаизмот згаснал 50-ина години пред залезот на модернизмот, сепак, неговото кредо, кое сè уште припаѓа на традицијата ...

Грамофонот како метаинструмент: од механичка репродукција до ремикс култура
фељтон, прв дел

19.01.2015

Критика ексклузивно ви претставува делови од книгата „Грамофонот како метаинструмент: од механичка репродукција до ремикс култура“ на Вангел Ноневски (во издание на Аксиома, 2014) во 3 ...

02.01.2015

Најсоодветната, ако не и најубавата новогодишна честитка која ја видов деновиве беше онаа на Студентскиот пленум, со која порачаа „Се гледаме во 2015!“. Тоа е ...

25.12.2014

Секоја генерација на студенти во Македонија се соочувала со свои проблеми и ним им се спротивставувала на свој сопствен начин. Во овој момент важно е ...

27.11.2014

Вовед во „Таинствените списи на древната Фиромеја”   Др. Артан  Кларк е карактер кој пристигнува од иднината,  тој е запослен во центарот на истражувачкиот совет ...