|НОВО |

[преслушуваме] Blackstate

While the World’s on Fire EP [Treble Trouble Records I PMG Recordings]

Напишано, компонирано, снимено, продуцирано, дизајнирано, развиено и режирано од Филип Тасевски - Фиц BlackstateTreble Trouble Records I PMG Recordings While the World's on Fire (EP) [...]
[преслушуваме] Разни артисти

Yesterday Was the End of the World [Шарла]

Компилација на дела од македонски современи уметници Шарла Рекордс Сингл клуб селекција 2019 Дизајн на омот: Давид Ангелевски 25 декември 2019 Yesterday Was the End [...]
[преслушуваме] Jaded Azurites

The Second Time EP [Балкан Велики]

Jaded Azurites е новиот проект на Mike Watt (Minutemen, Iggy Pop And The Stooges, fIREHOSE, Big Walnuts Yonder...) заедно со њујоркшката панк поетеса Karen Schoemer.Karen [...]

|РЕЦЕНЗИИ|

[рецензија] Bernays Propaganda

Втора младост, трета светска војна [Moonlee Records • Geenger Records • Ill in the Head • Поп Депресија • Балкан Велики]

Со своето петто долгосвиречко издание „Втора младост, трета светска војна“, најдобрите претставници на македонската современа (не само алтернативна) музика ја продолжуваат својата преобразба започната со [...]
Lee Scratch Perry & Subatomic Sound System

20 септември 2019 Subterranean, Чикаго

45 години од излегувањето на првиот даб албум 'Blackboard Jungle Dub', прадедото на дабот, Lee Scratch Perry, придружуван од бруклинскиот Subatomic Dub System, во рамките [...]
Suns

Мојот сон е само мој [Corpus Delicti Records]

Веќе десеттина дена ме мачи несоница, поточно мачкина дремка. Прстиве ми се кочат, вампири излегуваат од моите ормани. Неколку жолти мравки се пентарат по мојот [...]

|ДОБРА СТРУЈА|

[преслушуваме] Blackstate

While the World’s on Fire EP [Treble Trouble Records I PMG Recordings]

Напишано, компонирано, снимено, продуцирано, дизајнирано, развиено и режирано од Филип Тасевски - Фиц BlackstateTreble Trouble Records I PMG Recordings While the World's on Fire (EP) [...]
[преслушуваме] Разни артисти

Yesterday Was the End of the World [Шарла]

Компилација на дела од македонски современи уметници Шарла Рекордс Сингл клуб селекција 2019 Дизајн на омот: Давид Ангелевски 25 декември 2019 Yesterday Was the End [...]
[преслушуваме] Jaded Azurites

The Second Time EP [Балкан Велики]

Jaded Azurites е новиот проект на Mike Watt (Minutemen, Iggy Pop And The Stooges, fIREHOSE, Big Walnuts Yonder...) заедно со њујоркшката панк поетеса Karen Schoemer.Karen [...]

|МИСЛЕЊЕ|

Сјајот на компримираната импресија

Кон збирката раскази „50 раскази“ од Жил Менар/Живко Гроздановски

Жил Менар напишал десет збирки со кратки раскази. Одблесоци од неколку животи полни со желби, копнежи, матни и таинствени страсти, интерпретации на класични модели, чудни [...]
Во канџите на морализирањето

Кон „Човек, ѕвер и доблест“ од Луиџи Пирандело во продукција на Театар „Комедија“

„Човек, ѕвер и доблест“ е пиеса со која славниот дрматичар и прозаист Луиџи Пирандело ја одредува својата комедиографска аспирација – реторична и горчлива комедија. Не [...]
Раскажувачка епика и фатална искреност

Кон претставата „Без авторски права“

Милош Б. Андоновски во оваа претстава се одлучува за сè поинтересниот и помодерен раскажувачки театар чиј наплив од север сè повеќе го чувствуваме. Раскажувачкиот театар [...]

|ИНТЕРВЈУА|

Желба ни е да го намирисате празниот простор кој може да се исполни со филмска магија

Јаков Попоски, Drim Short 2019 фестивал на краток филм

Крајезерската Струга викендов (петок-недела, 27-29 декември 2019) ќе овозможи три дена филмски волшебништва преплетени со музички уживања и кинематографски дружби. Како што беше пишано и [...]
Музиката успева да изрази нешта што самиот не успеваш

интервју со Markus Acher од The Notwist

За долговечноста, методите на создавање музика, поп песните, триесетте години на сценатата, дискографската и фестивалска куќа, разговаравме со Markus Acher од The Notwist. Да започнеме [...]
На град му е најбоље к’д се разд’нуе, к’д никој нема по улице, не га газив свакакви

NBK Никола Богатиновски (Герила)

Никола обитава у дел на Куманово куде Сераву. Тамо су улице около пазарче, тамо е џаде што води накуде Диво насеље, тамо е сокаче сас [...]

|МИКС|

[микс] Која е твојата утопија?

Шарла: 5 чекори поблиску

Liebfried Jorgan planina (revisited) Gorovska Atanasoski Vo ladna soba Pikolomini Avioni Dimitra Samovilska prašina Mammoth & Yashem Only One Night TDG Ghost Boy Sweet Rapscallions [...]
[микс] 22 | Александар Малевски

Derek Kaye | Turn The Music Up rework 1 Gino Soccio | It’s Alright (Hawk re-edit) MadennisCrazy4M | Lucky Star (The Reflex Revision) Peza | […]

[микс] Касета 03

DJ Зоки Бејбе

  1 John Davis & The Monster Orchestra / When It’s Right For Love (Round Table Knights Remix) 2 Jorge Caiado / Liberty Street 3 Street Side […]

|ОКО|

[видео] Искра

88/89

Музика и видео ИСКРА Фотографија ВЕНКО ШЕРЕМЕТКОСКИ
[видео] Donplaya

Пеесе

Продукција NasokBeats Микс/мастер Donplaya Sinkata Sine Видео монтажа Donplaya Sinkata Sine Камера TheTrashyIssue
[видео] Rib

Chanson No.3

'Chanson No.3' е третиот сингл од истоимениот албумот на Rib. Rib се Јане Трајковски на гитара, Ивица Димитријевиќ на гитара и бас и Џано Куч [...]

|АРХИВА|

▪ а р х и м у з ▪

Музичката критика преку архивирање, преглед и дијалог

а р х и м у за р х и м у з ▪ Музичката критика преку архивирање, преглед и дијалог Авторски регистар Адо, Летечки [...]
АрхиМуз 1991-2018

Музичката критика преку архивирање, преглед и дијалог

Авторски регистар A Адо, Летечки пекинезери, Dog Show, SJF Records (2014), Критика (2014) Алтипармаков Јане, ПМГ Колектив, 80ти ЕP, PMG Recordings (2014), Критика (2014) Анѓелков [...]
[архива] Една идеологија, низ неколку генерации

собрани дела од Легијата (2000-2015)

„Една идеологија, низ неколку генерации“ е собрани дела од Легијата во период од 2000 до 2015 година. Спакувано од Tazzak Akabatov по повод 15 години […]