| Дискурс |

Контрастен и импресивен театар

Кон 65. Стериино позорје

Театарот се случува без оглед на несреќите што го снаоѓаат човештвото. Го имало и во војна, и во изгнанство, во затвор, а и за време [...]
[преслушуваме] Sethstat

Petite Cinematique [PMGJazz]

Сите нумери компонирани, аранжирани и изведени од Sethstat Васко Бојаџиски◄саксофон Владан Дробицки◄тромбон Панче Бујуклиев◄синтисајзер Павел Дробицки◄бас Гоце Наумов◄тапани Дино Милосављевиќ◄тапани Гостин на „Хаифа“◄Васко Атанасовски на [...]
Премостувањето на пораката

Кон „Олга“ од Бернхард Шлинк во издание на „Или-Или“, Скопје, 2019

Многу се ретки автореплицирањата на писателите преку своите дела. Ретки се асоцијативните литерарни конвулзии кои нè наведуваат да се навраќаме на сторија чија комплексност оставила [...]
Раскошот на бедната аристократија

Кон „Опера за три гроша“ од Бертолт Брехт во продукција на Националниот театар од Лондон во режија на Руфус Норис

Инспириран од преводот на Елизабет Хауптман на „Просјачката опера“ на Џон Геј, Бертолт Брехт на крајот од дваесеттите години на дваесеттиот век ја пишува својата [...]
Проголтување на митот

Кон претставата „Медеја“ по Еврипид во продукција на Националниот театар од Лондон и во режија на Кери Кракнел

Медеја е дефинитивно најстрашниот лик во грчката митологија. Таа во таа божествена генеалогија го има оној статус на, би го нарекол „меѓубожество“, жена која е [...]
За присутноста и отсутноста

Кон збирката кратки раскази „Сите наши тела“ од Георги Господинов во издание на Или-Или, Скопје, 2019

Затворајќи ја последната страница од оваа фасцинантна збирка кратки раскази на Георги Господинов за првпат си го поставив прашањето: зошто токму таков наслов? „Сите наши [...]
Скриениот пулс на секојдневието

Кон збирката раскази „Класифицирано“ од Лилјана Пандева во издание на ПНВ Публикации, Скопје, 2020

Веризмот на секојдневието на некој начин ги отвора вистинските причини за следот на настаните во нашиот животен тек кои во многу наврати не зависат од [...]
Имагинативни рефлексии

Кон претставата „Не ми го чепкај пивото“

Режисер ЃОРЃИ РИЗЕСКИ Актери НАДИЦА ПЕТРОВА како ЈУЛИЈА, ДАВИД ИЛИЌ како СРЏАН И БОБАН АЛЕКСОСКИ како СЛОБОДАН Кореограф и сценски движења ИРЕНА ЛОЗИНСКА Асистент режија [...]
Валкана гротескна графика

Кон претставите „Ричард Трети“ и „Дон Џовани“ на Анту Ромеро Нуњез во изведба на Талија театарот од Хамбург

Анту Ромеро Нуњез е еден од најпроминентинте германски млади режисери кои во секогаш иновативниот „Талија театар“ во Хамбург носи ново промислување на класичните дела. Неговиот [...]
Скриените состојки на љубовта

Кон „Сон на летната ноќ“ на Вилијам Шекспир во продукција на НТ Лондон, во режија на Николас Хајтнер

„Сон на летната ноќ“ е најетеричен текст на Вилијам Шекспир. Најлелеав, најмалку лоциран иако тој не пропушта да назначи конкретно место на случување и, конечно [...]
De profundis, de protervitas...
Сентенцата која го сублимира целиот трауматски период на Оскар Вајлд е дека „циникот е тој што ја знае цената на сè и вредноста на ништото.“ [...]
Алтер-егото на Фауст

Кон „Фауст“ во режија на Николас Штеман во продукција на Талија Театарот од Хамбург

Николас Штеман во гломазната верзија од осум часа на „Фауст“ на Ј.В. Гете покажува дека да се прави претстава по овој текст е рамно на [...]
Парадоксалниот свет на тишината и празнината на господинот П.

Кон збирката раскази „Отсечки стварност“ од Ѓоко Здравески во издание на Бегемот, Скопје, 2019

Геометриската конципираност на кратките раскази на Ѓоко Здравески носи во себе еден лебдечки метареалистичен еквилибриум. Органиката на реализмот во овие прозни одблесоци е многу елегантно [...]
Кога шепотот се претвора во вресок

Кон збирката раскази „Другата страна“ од Ѓорѓи Крстевски во издание на Бегемот, Скопје, 2019

„Длабоко гледајќи во мракот, долго стоев, се прашував, се плашев, се сомневав, сонував соништа што ниту еден смртник не се осмели да сонува пред тоа“, [...]
Брутална сатира

Кон романот „Серотонин“ на Мишел Уелбек во издание на „Три“, Скопје, 2019

После култниот роман „Покорување“ кој предизвика бура реакции во Франција, Уелбек повторно се враќа со уште една страотна сатира која овојпат е тематизирана од областа [...]
Експресионистичка апологија на политичката деструктивност

Кон претставите „Хамлет“ и „Елизавета Бам“ на Кристијан Вајзе во изведба на Горки театар од Берлин

Кристијан Вајзе е режисерска појава која станува своевидна револуција во театарското промислување на дваесет и првиот век. Густиот сценски ракопис со радикална визуелна и актерска [...]
Соголување на страста

Кон претставите „Ромео и Јулија“ и „Дантоновата смрт“ на режисерката Џете Стекел / Талија театар, Хамбург

Есенцијата на страста е, се чини, она најнедопреното во промислувањето на секој драмски текст. Концептуалното врамување е ориентир за читање на слоевите меѓу репликите, меѓу [...]
Метафизика на месингот

Кон романот „Исцелување на светот“ од Слободан Шнајдер во издание на Антолог, Скопје, 2019

Прашањето на идентитетот е начин на залекување на внатрешната индигнација. Она чувство што ја прекорува гордоста која без премислување сака да го залепи местото за [...]
[рецензија] Sunn O)))

Life metal [Southern Lord 2019]

Life Metal, последното долгосвиречко остварување на Sunn O))) е издадено пред една година за Денот на продавниците на плочи. Снимен е во Чикаго во јули [...]
Вирусов не знае со кого си фатил работа

Bernays propaganda 2020 турнеја извештај: @ Минхен, Марибор, Крањ, Нови Сад

Иако прописно нè исплашија вестите за некој вирус кој го напаѓа човештвото, 800 км од Гент до Минхен воопшто меѓу нас не предизвикаа двојба за [...]
Комплексна зоо симбиоза

Кон збирката раскази „Зоостории“ на Владимир Мартиновски во издание на Бегемот, Скопје, 2019

Кога ќе ги прочитате седумдесет и седумте кратки раскази на Владимир Мартиновски едноставно наречени „Зоостории“ прво што ќе ви падне на ум е тоа дека [...]
Длабока неореалистична вертикала

кон романот „Аб’т“ од Оливера Ќорвезироска во издание на Или-Или, Скопје, 2019

Бунарот е потајно библиско место. Темно архаично засолниште на древни копнежи и проклетства. Многу цивилизациски важни личности го барале тој бунар на вечната младост и [...]
Ќе издржиме затоа што е супер да си човек

Bernays propaganda 2020 турнеја извештај: @ WORM, Skatepark и Radio Urgent.fm

Некако брзо ни помина патот од Берлин до Ротердам иако станува збор за 700 км. Знаејќи колку малку спиевме во Полска и во Берлин неминовно [...]
Го изгубив лап-топот ама имам бркови, свирам во Бернејс, уште 7 настапи до крајот на турнејава и еден куп нови другари

Bernays propaganda 2020 турнеја извештај: @ Chmury, Dragon Social Club и Schokoladen

Пуштивбркови. Ме немаше со репортов едно 4-5 дена. Добро си поминуваме. Тоа се три факта кои морам да ги спомнам пред да продолжам со пишување. [...]
Квинтесенцијата на правта на Гонзаго

Кон „Хамлет“ на Вустер груп, Њујорк, во режија на Елилзабет ЛаКомт

Верзијата на „Хамлет“ на Вустер груп конечно се искачува на она трето ниво на „театар во театар во театар“, состојба која е спремна режијата на [...]
Еееех, тежок живот уметнички

Bernays propaganda 2020 турнеја извештај: 29 март @ Kabinet MÚZ (Брно, Чешка)

После вчерашната незаборавна забава во Прага стандардите за добро поминато време ни се покачија за добри 30%. Полни со позитива го возиме за нас добро [...]
Рибите пливаа, љиљаците летаа, цвеќињата цветаа

Bernays propaganda 2020 турнеја извештај: 28 март @ Žižkovská Noc (Прага, Чешка)

Вчера во Моравија, денес во Бохемија, а двата дена цело време во Чешка. Ај, сеа!!! Како што на сите нас во Македонија ни е познато [...]