FC Apatride UTD

Firing the Truth

Кој би помислил дека бенд, кој во својата дискографија има песни како Jah is Dead и No Dreadlocks, би можел да биде всушност рутс реге (roots reggae) бенд. Колку и да звучи непоимливо и надвор од конвенционалната реге парадигма, на Балканот се случувале и почудни работи.

Од соседна Србија, поточно Белград, ни доаѓа токму таков бенд, FC Apatride UTD (Football Club Stateless United), марксисти, со милитанта take-no-prisoners лирика, минималистички совршено продуциран рутсзвук и вокалист/фронтмен со потекло од Судан.

Албумот Firing the Truth, снимен летото 2009 на еден планински врв во централна Србија, е нивни трет и најзрел албум досега. Првиот сингл од овој албум,Nah With ’Em, всушност беше порталот за мене за влез во светот на FC Apatride UTD. Моќно аудио-видео ремек дело што удира како гром. Јасна и гласна критика на американската „демократија“, бескрупулозен колонијализам и дисторзирани морални вредности. Не можам доволно да го опишам чувството и хипнозата што ја доживеав после првото преслушување/гледање, но би можело тоа да е некој микс на неверување, морници, среќа и сознание дека сепак постои реге бенд на кој можеш да играш со високо крената стисната тупаница.

fc-apatride-utd

Албумот отвора со блуз инструменталната Fire Inn (intro), после која следи насловната нумера, во којаведнаш може да се осети гневот и воинственоста на Абделрахим (вокалот) насочена кон Западот и неговите „крстоносци“ BBC, IMF и WHO. Со “Throw Down Your Guns” фрлаат ракавица на Холандијаукажувајќи на сегрегаторската десничарска политика и хајката што се води против муслиманите, критикувајќи го нејзиниот квази-либерализам. Содома и Гомора, би рекле тие. Оваа српска дружина несомнено умее да „боцне“ нечии чувства и убедувања, да идолизира нечии анти-херои и да вознемири лесно навредливи љубители на класичниот реге звук.

Едно е сигурно, FC Apatride UTD е бенд кој остава силен впечаток, без разлика дали ви се допаѓа нивниот политичко-религиозен став или не. Рапавиот и моќен вокал, придружен со одличната музичка подлога и провокативни текстови (само на англиски), нема да остават никого рамнодушен.