Frontal Cortex

Ignorance And Knowledge [Критика 046]

FC-IAK-K

1 Stop The Time 3:11
2 Micromegas 2:11
3 Starry-Eyed Girl 5:20
4 Wonderland 5:30
5 In The Lion’s Mouth 3:39
6 Wild West 4:57
7 Youngsters 4:56
8 Out Of This Cage 3:45
9 Bodyguard 3:45
10 Run Through The Wood 7:00

Frontal Cortex се Стојанчо Арнаудоски на тапани и флаута, Никола Јолески на бас, Соња Јолеска на вокали, Никола Ѓорѓиев на гитара и клавијатури и Анатоли Арнаудоски на гитара.

Снимено во Тра ла ла студио во Скопје во 1997 од Мите Димовски. Продуцент: Мите Димовски.

Специјални гости на Stop The Time и Wild West – Владан Дробицки на тромбон и Васко Бојаџиев на алт саксофон и Ѓоко Серафимовски на клавијатури на Starry-Eyed Girl и Youngsters.

Сите текстови ги напиша Соња Јолеска.

Фотографија: Димитар Јовчески
Лого дизајн: Христина Патчева
Идеја за обвивка: Соња Јолеска

 

„… Конфликтот помеѓу знаењето и незнаењето е вечен и секогаш присутен, нејверојатно бидејќи човекот е толку несовршено живо суштество. Неговата еволуција сè уште не е завршена, иако научниците го тврдат спротивното, (таа) никогаш не го постигнала последното ниво на самосвесноста и себепрепознанието; раката на човештвото, раката на надежта, стои отсекогаш испружена, секогаш во потрага по совршенството и апсолутното, идеја стара колку и човештвото. Невиноста и искуството како циклус е работа на мистификација и демистификација. Идентитетот на „знаењето“ никогаш не е целосно претставен и никогаш на време. Како човекот да ја постигне таа совршена хармонија помеѓу „кога“, „како“ и „зошто“, тоа е најголемата мистерија. Демистификацијата се крие во универзалната мисла, дека индивидуалното искуство на знаењето и (не)знаењето се изедначува (обопштува) кога е споредено со општото (заедничко) искуство, светското искуство на човештвото во целост… универзално како што музиката може само да биде.“ Соња Јолеска

 

1997 Макфест 0013 CD | 2018 Критика 046 digital

п р е з е м и  с л о б о д н о