Казимир

RCF = rω²/g [Критика 052]

1 RCF = rω²/g 51:59

 

Казимир изготви број на g / RPM, го измери радиусот во mm на роторот за центрифуга
(обично r max) тогаш:
RPM (за даден g) = 9,55 x √ (бр. 9807) / r
/ бр. G (за дадени вртежи во минута) = [rx (0.105 x вртежи во минута) 2] – 9807 /

 

Механичката „C енергетска класа“ машина за перење Gorenje WA 543 снимена на 4 m² на 1 мај 2019 со Zoom H5.