ММ, списание за музика и култура

ММ (Музичка младина)  е првото списание за музика и култура кое се појави на овие простори а кое третираше теми од алтернативната и андерграунд култура.

Списанието излегуваше под покровителство на социјалистичката Музичка младина на Куманово во периодот од 1989 до 1990.

За скромните две години од постоењето во петте изданија на ММ беа објавени интервјуа со Мизар, Архангел, Nick Cave, Сашо Гигов Гиш… портерти за новиот американски рокенрол, Blue Oyster Cult, Александар Прокопиев, Tom Waits, Cindytalk, Lemonheads, Birdland, Galaxie 500, Sub Pop, Nico, Volcano suns, Residents, Young Gods, Snuff, Lush, Thin white rope, Dinosaur Jr., Spacemen 3, Loop, Pale saints, American music club, Can… текстови за фестивалот MIMI, Soundgarden, No means no, Bitch magnet, Buffalo Tom, Festival Des Musiques, God Bullies, Godfathers, Wim Wenders, Jim Jarmush, Peter Greenaway… фељтон за Joy Division, топ листи, 50-ина рецензии, а во последниот промо број и Reading festival 1990, интервјуа со Young Gods, Babies in Toyland и Sonic Youth.

Критика за првпат ексклузивно овозможува ММ да биде достапен за читање.

 

ММ

 

ММ нулти број, мај 1989

ММ 1, јануари 1990

ММ 2, март 1990

ММ 3, јуни 1990

ММ 4, промо издание 1990