Ново

[преслушуваме] Глигор Кондовски

Беседа LP (live improvisation) [Шарла]

музикаГлигор Кондовски Beseda LP (live improvisation) by Gligor Kondovski
Контрастен и импресивен театар

Кон 65. Стериино позорје

Театарот се случува без оглед на несреќите што го снаоѓаат човештвото. Го имало и во војна, и во изгнанство, во затвор, а и за време [...]
[микс] On-U Sound Special @ Kанал 103 со Ishjan Twin
On-U Sound Special African Head Charge - Film (excerpt) Dub Syndicate - Hey Ho Lee Perry & Dub Syndicate - You Thought I Was Dead [...]
[преслушуваме] Sethstat

Petite Cinematique [PMGJazz]

Сите нумери компонирани, аранжирани и изведени од Sethstat Васко Бојаџиски◄саксофон Владан Дробицки◄тромбон Панче Бујуклиев◄синтисајзер Павел Дробицки◄бас Гоце Наумов◄тапани Дино Милосављевиќ◄тапани Гостин на „Хаифа“◄Васко Атанасовски на [...]
[преслушуваме] Летечки пекинезери

Летечки пекинезери [Skopje Jazz Festival Records]

Бојан Петков ► гитара, перкусии (8) | Кирил Туфекчиевски ► контрабас | Славчо Коцев ► тапани | Иво Солдатовиќ ► кларинет (освен 7 и 9), [...]
Измамникот на нашата беневолентност

Кон „Тартиф“ на Молиер во продукција на „Театарот на Таганка“, Москва, во режија на Јуруј Муравицкиј

Новото видување на секогаш провокативниот драмски текст на Молиер „Тартиф“ се придружува на големите тенденции на режисерите да ги приближат главните ликови, жртви на Тартифовото [...]
Премостувањето на пораката

Кон „Олга“ од Бернхард Шлинк во издание на „Или-Или“, Скопје, 2019

Многу се ретки автореплицирањата на писателите преку своите дела. Ретки се асоцијативните литерарни конвулзии кои нè наведуваат да се навраќаме на сторија чија комплексност оставила [...]
[преслушуваме] Димитра

Скитник [Шарла сингл клуб]

◄ музика и текст ▲ Димитра Цилевска ▼ Skitnik by Dimitra Со штит кон сите опасности, гнасно значење, а краснопис. Стандарди во вис, а никако [...]
[видео] Алембик

Во живо во КСП Центар-Јадро

„Алембик“ се Виктор Танасковски (електрична и акустична гитара, бас гитара, мандола, вокал) и Ива Дамјановски (клавијатури, вокал, теремин). Нивната музика е обид за спој и [...]
[видео] Искра

My Desire

музика и видео ИСКРА камера и фотографија ВЕНКО ШЕРЕМЕТКОСКИ сет и светло ЕРИК ОМЕРАГИЌ и ФИЛИП ПАЈДАКОВ
[преслушуваме] Скопски сновиденија

Скопски сновиденија [Шарла]

музика и текст ◄ Давид Ангелевски Skopski snovidenija LP by Skopski snovidenija
Раскошот на бедната аристократија

Кон „Опера за три гроша“ од Бертолт Брехт во продукција на Националниот театар од Лондон во режија на Руфус Норис

Инспириран од преводот на Елизабет Хауптман на „Просјачката опера“ на Џон Геј, Бертолт Брехт на крајот од дваесеттите години на дваесеттиот век ја пишува својата [...]
Проголтување на митот

Кон претставата „Медеја“ по Еврипид во продукција на Националниот театар од Лондон и во режија на Кери Кракнел

Медеја е дефинитивно најстрашниот лик во грчката митологија. Таа во таа божествена генеалогија го има оној статус на, би го нарекол „меѓубожество“, жена која е [...]
[видео] Санаториум

Параноја

Перо Стефановски ► вокал и гитара • Горан Атанасов ► тапани • Горан Станковиќ ► бас • Бобан Василески ► гитара Музика, текстови и аранжмани [...]
За присутноста и отсутноста

Кон збирката кратки раскази „Сите наши тела“ од Георги Господинов во издание на Или-Или, Скопје, 2019

Затворајќи ја последната страница од оваа фасцинантна збирка кратки раскази на Георги Господинов за првпат си го поставив прашањето: зошто токму таков наслов? „Сите наши [...]
Скриениот пулс на секојдневието

Кон збирката раскази „Класифицирано“ од Лилјана Пандева во издание на ПНВ Публикации, Скопје, 2020

Веризмот на секојдневието на некој начин ги отвора вистинските причини за следот на настаните во нашиот животен тек кои во многу наврати не зависат од [...]
[видео] Pluto's Doubts

Слепа за луѓе свои

Аудиото снимено од Драги Иванов • Продуценти : Драги Иванов и Pluto's Doubts • Видео режија / монтажа / VFX : Александар Петков • Кореографија [...]
[рецензија] John Foxx And The Maths

Howl [Metamatic]

Со својата најнова плоча John Foxx како да ги воскреснува Ultravox, состав кој некогаш тој го предводеше. Howl, новото издание на проектот на Foxx и [...]
[преслушуваме] Кристо Роџевски

Hubris [M.O.D. Reloaded]

Hubris by Kristo Rodzevski Кристо Роџевски • вокал, гитара Mary Halvorson • гитара BilLaswel • бас Ikue Mori • електроника Tomas Fujiwara •тапани Стихови и [...]
Имагинативни рефлексии

Кон претставата „Не ми го чепкај пивото“

Режисер ЃОРЃИ РИЗЕСКИ Актери НАДИЦА ПЕТРОВА како ЈУЛИЈА, ДАВИД ИЛИЌ како СРЏАН И БОБАН АЛЕКСОСКИ како СЛОБОДАН Кореограф и сценски движења ИРЕНА ЛОЗИНСКА Асистент режија [...]
[видео] Вел

Нем

вокал / бас гитара ● Томе Спасовски гитара / вокали ● Златко З'лте Никодиновски клавијатури / вокали ● Денис Денко Алитовски тапани ● Сашо Ристето [...]
[видео] 21 век

Земи сè

к а м е р а Милан Блажевски, Јосип Здравковски и Леонард Котевски р е ж и ј а Милан Блажевски с н и м [...]
Валкана гротескна графика

Кон претставите „Ричард Трети“ и „Дон Џовани“ на Анту Ромеро Нуњез во изведба на Талија театарот од Хамбург

Анту Ромеро Нуњез е еден од најпроминентинте германски млади режисери кои во секогаш иновативниот „Талија театар“ во Хамбург носи ново промислување на класичните дела. Неговиот [...]
[видео] Rush to Relax

Другари

Од деби-албумот на Rush to Relax за Look Back and Laugh, 2019 • Автор на видео и монтажа ▪ Михаил Димитров
[видео] Twistarr

501

од албумот „На своју кожу“ на Twistarr бит SHPORKY PORK • микс и мастер TWISTARR/DARK WATERS • видео M BACH • монтажа TWISTARR • статист [...]
[видео] Last Expedition и пријателите

Шефе

Joe Lana Junior ▪ тапани Brad Johnson ▪ бас Кире Најдовски ▪ гитара Давор Јордановски ▪ клавијатуриМикс и продукција • Давор Јордановски Видео монтажа • [...]
Скриените состојки на љубовта

Кон „Сон на летната ноќ“ на Вилијам Шекспир во продукција на НТ Лондон, во режија на Николас Хајтнер

„Сон на летната ноќ“ е најетеричен текст на Вилијам Шекспир. Најлелеав, најмалку лоциран иако тој не пропушта да назначи конкретно место на случување и, конечно [...]