Mose Allison

The Way of the World

Не сум сигурен дали ќе претерам кога ќе кажам дека „The Way of the World“ на Mose Allison не е ништо полош од некои поскорешни албуми на Tom Waits. Или пак, ќе го потценам.

Да не се разбереме погрешно, не дека не го сакам Waits, туку албумов е супер.

И тоа супер албум од 82 годишен човек. Човек кој претставува една од најмаркантните џез&блуз појави во светот, а за тоа говори и фактот што токму Allison е наведен како силно влијание и инспирација од страна на многу музичaри меѓу кои и Jimi HendrixThe Rolling StonesThe YardbirdsJ. J. CaleThe Who, па и Tom Waits, Тhe Clash, The Pixies и многу други.

Првото нешто што ме заинтригира кога го слушав „The Way of the World“ е неговиот уникатен глас, кој речиси и да се нема променето, а истото важи и за креативноста и интелигентниот хумор кој провејува низ секоја песна. Иако се наоѓа во друштво на многу некарактеристични инструменти, како Weissenborn слајд гитара и Gipsy мандола,  Allison со својот итар и лаконски стил на пеење и свирење на пијано, непобедливо доминира како мајстор на својата музика. Албумот е снимен за неколку дена, со внимателно одбрана екипа од врвни калифорниски музичари, од страна на мистер Mose Allison химселф и реномираниот продуцент Joe Henry.

„The Way of the World“ кој содржи 12 песни, отвора со легендарната „My Babe“ од Willie Dixon, преработена и препишана во „My Brain“, а продолжува со проникливата авторска “I Know You Didn’t Mean It”.Токму овие две песни заедно соинструменталната „Crush“, на која Alisson покажува дека сеуште свири проклето добро на пијано, се и мои омилени песни од овој албум. Би ја издвоил и последната песна, љубовната „This New Situation“, како симпатичен дует со неговата ќерка Amy, која и самата е кантри музичарка.

Сè на сè, она што најмногу ме погодува кога го слушам „The Way of the World“, а и било што од Mose Allison,е чувството на оптимизам и неодолива леснотија со кои ме остава неговата музика.

Леснотија. Има ли подобро од тоа?